Folkmusikfestivalen Umefolk arrangerades i digitalt format under helgen 26-28 februari. Foto: Umefolk

Digital folkmusikfest i Umeå: ”Vi fyllde upp IDUN flera gånger om”

Uppdaterad
Publicerad

Folkmusikfestivalen Umefolk har i över 30 år arrangerats i slutet av februari på plats i Umeå – men årets upplaga blev lite annorlunda.

Istället för att vara i IDUN-salen på Umeå folkets hus som vanligt så har festivalen istället genomförts i digitalt format, på grund av pandemin.

Onlineversionen av Umefolk, vars huvudarrangör är Umeå folkmusikförening, inkluderade workshops, livespelningar och zoomparty.

På fredagen sändes också en konsert med musiker från olika delar av världen som hade skickat in sina inspelningar, vilka sedan klipptes ihop till en hel spelning.

– Vi slängde ut frågan till ett gäng band och visste att det var en konstig grej, ett udda format, men alla nappade på första förfrågan, säger Alva Marander, festivalgeneral.

Välbesökt nätevenemang ”fyllde” upp IDUN

Alva Marander säger att hon ändå är glad över hur det blev till slut och att det har gått superbra, i efterhand har de räknat ihop åtminstone 5 000 visningar på festivalens strömning.

– Vi fyllde upp IDUN flera gånger om, om man tänker så.

Förhoppningen är ändå att nästa års festival kan genomföras på plats i Umeå.

Se hur det lät under helgen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.