Foto: SVT/Facebook

Kommunikationschef anklagas styra nättroll

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbottens kommunikationschef Thomas Hartman anklagas för att agera troll på internet. Själv vill han inte alls kommentera frågan.

Det är på Facebooksidan Umeå, meme-huvudstad 2018 som en profil som kallar sig ”Johan Eriksson” anklagat personerna bakom sidan för att vara kommunister. 

Personen uttalar också stöd för Thomas Hartman i en diskussion om Region Västerbottens videofilmer. Trots att han till synes inte har några som helst kopplingar till vare sig Umeå eller Region Västerbotten.

Men ”Johan Eriksson” ser i mångt och mycket ut att vara ett internettroll. Alltså en falsk karaktär som någon annan använder för att kunna skriva anonymt och Thomas Hartman anklagas nu på nätet för att vara den person som ligger bakom ”Johan Eriksson”. 

Vill inte kommentera

När SVT Nyheter Västerbotten når Hartman vill han inte prata om frågan överhuvudtaget. 

– Jag har inga kommentarer, säger Thomas Hartman själv om anklagelserna. 

Det är personerna bakom satirsidan Umeå, meme-huvudstad 2018 som först uppmärksammade den misstänkta falska identiteten i ett inlägg som publicerades igår.  

På sidan skrivs det bland annat att den bild som ”Johan Eriksson” använder är en bild från en bildbyrå på internet. Samma bild finns också på en sida som heter upprättelse.nu. Där beskrivs personen på bilden som infomaster ”Johan”. 

Upprättelse.nu handlar om väktarvåld, något som Thomas Hartman och hans fru Anna Sjödin Hartman engagerat sig i efter att Sjödin var med om ett uppmärksammat bråk på krogen Crazy Horse i Stockholm 2006. 

Adressen för upprättelse.nu är också samma adress som Acaciagruppen Ekonomisk förening.  

I styrelsen för Acaciagruppen sitter tre personer, bland annat Thomas Hartman och Anna Sjödin Hartman.

Tydliga kopplingar

Kopplingarna mellan den misstänkta låtsasprofilen ”Johan Eriksson” infomastern ”Johan” och Thomas Hartman är starka, men trots det vill Hartman fortfarande inte säga något.   

– Jag kommenterar inte spekulationer på internet, säger han när vi pratar med honom en andra gång. 

Men vet du vem det är som skriver som Johan Eriksson på Facebook? 

Jag har mina aningar men jag kan inte kommentera.

Kan du förneka att det är du som skrivit bakom den här karaktären? 

– Jag kommenterar inte det här, upprepar han.

”Man ska kommunicera öppet”

Flera saker pekar på att du har kopplingar till det här misstänkta nättrollet och du är kommunaktionschef på Region Västerbotten, hur kommenterar du det? 

– Rent generellt tycker jag att man ska använda metoder för att kommunicera öppet. Men i det här specifika fallet kan jag inte kommentera spekulationer på internet. 

Vet du om du själv ligger bakom den här Facebook-profilen? 

Jag kommenterar inte spekulationer.

Vänner på Facebook

”Johan Eriksson” har bara några få vänner på Facebook och SVT Nyheter Västerbotten har pratat med några av dem, och ingen säger sig känna personen eller veta vem det är.  

Även Thomas Hartman och Anna Sjödin Hartman är vänner med ”Johan Eriksson” på Facebook. 

”Johan Eriksson” startade sin Facebook-profil den 9 april. Ganska snart började han posta kommentarer till stöd för Thomas Hartman i olika diskussionstrådar på internet. De båda profilerna har också gillat varandras inlägg. 

Är det du som skrivit bakom den här karaktären? 

– Jag har inga kommentarer, upprepar Hartman när vi frågar honom igen. 

Vet du vem det är då?

Jag har mina aningar.

Anklagar satirsida

”Johan Eriksson” har anklagat satirsidan Umeå, meme-huvudstad 2018 för att vara kommunister och i ett meddelande skriver en representant att de tycker situationen med det misstänkte trollet är djupt olustig eftersom de tidigare fått ta emot hot från anonyma personer. 

SVT Nyheter Västerbotten har vid flera tillfällen sökt Anna Sjödin Hartman under dagen utan att lyckas nå henne. Vi har också sökt den misstänkte falska profilen ”Johan Eriksson” utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.