För att det ska fungera reser socialsekreterarna från Skellefteå till Norsjö några dagar i veckan. Foto: SVT

Kommun löser krisen: Socionomer får jobba på distans

Uppdaterad
Publicerad

För att slippa dyra stafettsocionomer har Norsjö kommun anställt socionomer på distans. De har nu börjat jobba i Skellefteås stadshus – åtta mil från Norsjö.

Norsjös socialsekreterare har börjat komma i ordning i den korridor de nu delar med Skellefteås tjänstemän. Eftersom jobbet kan vara utsatt och innebär en del sekretess vill de vara anonyma.

– Vi har inte riktigt kommit in i det än och vet hur det kommer att bli, men än så länge känns det bra, berättar en av dem.

LÄS MER: Kommunerna allt mer beroende av stafettsocionomer

En stafettsocionom räknar Norsjö kommun kostar dem kring en tusenlapp i timmen. Den här lösningen blir betydligt billigare och har lockat fler att söka jobbet. Femton behöriga sökte jobbet när det var på distans istället för i Norsjö.

– Jag tror mycket på att vi ska hitta vad personer behöver för att jobba hos oss. Distans eller jobba hemifrån måste vi vara mer öppna för i framtiden, säger ordföranden i Utbildnings- och omsorgsutskottet Magnus Eriksson.

LÄS MER: Hög arbetsbelastning på socialtjänsten

Norsjö kommuns lösning med distanssocionomerna har också väckt intresse hos andra kommuner berättar individ- och familjeomsorgens chef Christorffer Wangson.

– Vi har fått en del frågor från andra kommuner i södra Sverige, vi kanske ska kalla det här för Norsjömodellen, säger han.

LÄS MER: Provade 6-timmars arbetsdag – slapp stafettsocionomer

Men för att det ska fungera reser socialsekreterarna ändå några dagar i veckan till Norsjö. Grannkommunen Malå försökte få till samma lösning. Men där föll rekryteringen på att kollektivtrafiken mellan Skellefteå och Malå var för dålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.