• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Annelie Grip Hansson, länsveterinär Foto: SVT.

Trots bättre djurhållning – djurförbuden ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet djurförbud har ökat rejält de senaste tio senaste åren. Men djuhållningen i Västerbotten har blivit bättre, menar länsveterinären.

Annelie Grip Hansson har över 20 års erfarenhet som veterinär, och ser en tydlig trend – vi blir allt bättre på att ta hand om våra djur.

– Dels är djurhållarna mer kunniga på djur och sedan så har det skett många upprustningar av stallar, vilket gör att det är lättare att sköta djuren och är bättre för dem, säger hon.

”Vi vet så mycket mer idag“

Lotta Berg, professor i husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet, håller med om att djurhållningen blir allt bättre.

– Vi vet så mycket mer idag om vad djuren behöver för att må bra jämfört med på 60-talet, till exempel, säger hon.

Djurförbuden har ökat markant

Men tittar man på antalet djurförbud som beslutats av Länsstyrelsen så har det ökat markant i länet. Under dom senaste tio åren har 59 djurförbud belagts, vilket är tre gånger så mycket som det föregående decenniet. 

Ett djurförbud kan man till exempel få om man dömts för djurplågeri och då får ma varken äga, träna eller arbeta med djur. Man får faktiskt inte ens gå ut med någons hund eller mata någons häst på egen hand.  Men man ska inte stirra sig blind på siffrorna, menar länsveterinåren. 2009 tog Länsstyrelsen över djurskyddskontrollerna – innan dess var det varje kommun som ansvarade för det.

– Många små kommuner hade ju inte möjlighet att lägga så mycket tid och kraft på djurskyddsarbete, och det är har säkert betydelse i sammanhanget, säger Annelie Grip Hansson.

Husdjuren betraktas som familjemedlemmar

En orsak till att husdjuren tas bättre om han kan enligt Annelie vara att de mer och mer betraktas som familjemedlemmar. Men förbättrringen syns också bland produktionsdjuren – något som kan bero på en ökad medvetenhet både bland bönder och konsumenter.

Ulf Johansson är mjölkbonde i Röbäck utanför Umeå och tycker alltid att djurhållningen har varit bra.

”Ett djur som mår bra producerar mer mat”

Varför är det så viktigt att djuren ska ha det bra?

Det är ju som med dig och mig, vi vill också ha det bra, säger han, och får medhåll av länsveterinären Annelie Grip Hansson.

– Sedan så handlar det jättemycket om livsmedelsförsörjning också. Ett djur som mår bra och lever under goda förhållanden producerar mer mat, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.