En åsna och en blodig svan med flera har siktats på vägarna i Västerbotten. Foto: TT

Djurisk dag för polisen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Några ovanliga djurlarm kom in till polisen i Västerbotten på fredagen. En åsna, en häst och en svan var alla ute på vägarna bland biltrafiken. Samtidigt har det sprungit ut mer vilt än vanligt på vägarna. Läget beskrivs som ”katastrofalt”.

Under morgonen varnade polisen trafikanter för att en stor djurkropp låg på E4. På SVT Västerbottens facebooksida spekulerades om att det kan ha rört sig om en varulv. Något svar kom aldrig. En jägare letade efter kroppen utan att hitta den.

Sedan handlade det om en dynamisk duo, bestående av en vit häst och en åsna, som vid lunchtid var på rymmen i byn Dragnäs.

En förbipasserande trafikant försökte fånga in djuren, men det gick inte eftersom de inte hade grimmor. Djuren var då på väg i riktning mot länsgränsen till Norrbotten.

Försvann spårlöst

Några timmar senare visste inte polisen hur det gått för rymlingarna.

– Vi får hoppas att de har hittat hem, säger Börje Öhman, kommunikatör på polisens ledningscentral i region Nord.

Enligt honom är det ovanligt med larm om tamdjur i trafiken i regionen, som innefattar länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Det är inte så vanligt. Det är några hästar som rymmer emellanåt. Annars är det hundar som råkar ut för trafikolyckor ibland.

Larm om blodig svan

Vid fyratiden kom ett nytt samtal, den här gången från Åmsele, knappt tio mil söder om Dragnäs. En blodig, och troligen påkörd, svan gick på vägen och verkade inte kunna flyga.

– Vi skickade dit en eftersöksjägare utan krav på återrapportering. Man kan räkna med att han avlivade svanen, säger Börje Öhman.

När det gäller viltolyckor i allmänhet beskriver han läget som ”katastrofalt”.

– Jag tror jag har 20 viltolyckor det här dygnet hittills. Det är mycket mer viltolyckor än normalt, säger Öhman som framför allt har märkt en ökning i rådjursolyckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer