Fackförbundet Byggnads kommer i samband med Arbetsmiljöveckan att kontrollera säkerheten på 1200 byggnadsställningar, varav 60 stycken i Västerbotten. Foto: Byggnads/Henrik Montgomery, TT

Dödsolyckor i byggnadsbranschen: nu kontrolleras 1200 arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar arbetsmiljöveckan i landet. Fackförbundet Byggnads kommer i samband med detta att kontrollera säkerheten på 1200 byggnadsställningar, varav 60 stycken i Västerbotten.

Enligt Byggnads inträffar varje år tusentals olyckor som leder till allvarliga skador på byggarbetsplatser runt om i landet. Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit.

På grund av detta kommer Byggnads lokala och regionala skyddsombud att kontrollera säkerheten på landets byggnadsställningar. Om fel hittas kan ställningarna stängas av för arbete.

– Ingen ska dö eller allvarligt skadas av sitt jobb. Felaktiga byggnadsställningar är en enorm fara för oss byggnadsarbetare. Nu kraftsamlar vi för att varje arbetsplats ska vara säker, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

”Vi får betala med hälsa och liv”

Johan Lindholm menar att oseriösa aktörer kommit in i ställningsbranschen i jakten på att dumpa löner och villkor.

– De använder sig av outbildad personal och följer inte säkerhetskraven. Det är vi byggnadsarbetare som får betala med vår hälsa och våra liv. Så kan vi inte ha det.

Arbetsmiljöveckan har arrangerats sedan tre år tillbaka, med olika fokusområden varje år. Om en byggnadsställning bedöms utgöra fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.

Så här många ställningar kontrolleras i de olika regionerna:

Norrbotten: 70

Västerbotten: 60

Jämtland och Västernorrland: 80

Gävleborg och Dalarna: 100

Örebro och Värmland: 100

Uppsala, Västmanland och Södermanland: 120

Södermanland och Östergötland: 90

Stockholm-Gotland: 150

Småland-Blekinge: 130

Skåne: 200

Källa: Byggnads

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.