Foto: TT

Dog efter fall i dusch – har anmälts

Publicerad

En person var inlagd på en vårdavdelning och fick hjälp med att duscha. Men i duschen föll personen, vilket i sin tur ledde till en hjärnblödning och att personen avled.

Den äldre personen var inlagd på en vårdavdelning inom Västerbottens läns landsting där denne vårdades för psykiatrisk sjukdom. När personen efter duschen reste sig från duschsstolen föll denne till golvet och fick hjärnblödning.

Trots snabba insatser avled patienten och efter händelsen har landstinget själva anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för granskning enligt lex Maria. Enligt dem själva har de även utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för att en liknande händelse ska kunna inträffa igen.

– Åtgärderna handlar om att bättre undersöka patienternas fallrisk, så att man uppmärksammar om det föreligger fallrisk för patienter, säger chefläkare Solveig Hällgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer