Foto: Tommy Forsgren, SVT

Dominik väcktes av kollegan: ”Han räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Dominik Przybylsky låg och sov på Värdshuset i Åsele när han efter midnatt väcktes av en kollega som vaknat av branden. Genom rökfyllda hotellkorridorer tog de sig ut.

– Han räddade mitt och många liv när han lyckades varna många, säger Dominik.

Det var strax efter midnatt på lördagen som larmet om branden kom. Många av de boende på Värdshuset är gästarbetare som arbetar med att bygga vindkraftsparker. Dominik Przybylsky arbetar som kranförare och låg och sov när hans kollega, Radoslav, bankade på dörren.

– Han räddade mitt och många liv, säger Dominik.

Även om deras rum låg en bit från eldhärden så låg röken i korridorerna tung. Drygt 45 personer evakuerades till Kulturhuset, några hundra meter bort. Kommunen hade kvickt ordnat sängplatser åt alla.

– Vi har bara för något år sedan övat på liknade scenario, där vi snabbt behöver erbjuda många skydd. Overkligt att det nu hänt, reflekterar Ulf Jonsson Ejergård, chef fritid,turism- och kultur vid Åsele kommun.

Kranföraren Dominik Przybylsky är både tacksam och imponerad över bemötandet kring evakueringen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.