Räddningstjänstens utredning efter branden visar att det fanns en risk för att branden skulle sprida sig mellan lägenheterna och att det fanns brister i brandskyddet. Foto: SVT

Döms för mordbranden i Kåge på nyårsnatten

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård efter branden i ett flerfamiljshus i Kåge natten mot nyårsdagen.

Det var natten mot nyårsdagen som det började brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Kåge. Ingen person skadades, men lägenheten totalförstördes och alla andra lägenheter skadades så pass att de boende fick evakueras.

Nu döms en man i 30-årsåldern för grov mordbrand till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Rätten konstaterar att brottet ska bedömas som grovt eftersom flera personer i huset haft ”begränsade möjligheter att höra brandlarm och ta sig ut ur byggnaden på egen hand”.

”Allvarlig psykisk störning”

Mannen har under utredningen erkänt att han startat branden, men hävdat att han är oskyldig eftersom han led av en allvarlig psykos vid tillfället.

Den rättspsykiatriska utredning som gjorts visar också att mannen led av ”en allvarlig psykisk störning” och att det ”till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.