Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Döms till fem års fängelse för knarkaffär

Publicerad

En man i 37-årsåldern döms till fem års fängelse för grova narkotikabrott i Umeå tidigare i år.

Mannen, som är hemmahörande i Ludvika kommun, hade tagit tåget upp till Umeå för att möta upp två finska medborgare. Enligt egen utsago var det för att köpa en begagnad fyrhjuling, men åklagaren hävdade att det rörde sig om en knarkuppgörelse.

När polisen senare grep de finska medborgarna återfanns 1,2 kilo amfetamin. Vid en husrannsakan av ett förråd tillhörande 37-åringen hittades ännu ytterligare två kilo amfetamin, samt utrustning för att väga, mäta och förpacka preparatet.

Tingsrätten bedömer mannens version av händelseförloppet som osannolik och går på åklagarens linje. Därför döms nu 37-åringen bland annat för två fall av grovt narkotikabrott och ett dopningsbrott. Påföljden blir fem års fängelse, vilket är det samlade straffvärdet enligt tingsrättens bedömning.

Dessutom döms en bekant till mannen till en månads fängelse för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.