40-åring döms efter stöldturné mot äldre

Publicerad

En 40-årig man som varit på stöldturné hos äldre personer runt om i Sverige har dömts till över två års fängelse för grov stöld.

40-åringen har tillsammans med en kamrat tagit sig till Sverige och färdats genom landet. Under en period på nio dagar hann mannen utföra 12 stölder. Brotten riktade in sig mot äldre personer och tillvägagångssättet såg ungefär likadant ut.

Mannen har uppsökt åldringar och visat upp en lapp eller ett tiokronorsmynt. Många av de drabbade har i förhör berättat att de uppfattat detta som att mannen ville växla sitt mynt. De har då tagit fram sin plånbok och mannen har passat på att själv rota i den och på ett ”fingerfärdigt sätt” tagit sedlar utan att den drabbade märkt detta.

Över 90 000 i skadestånd

De 12 stölderna spänner över flera län och har inträffat i Hudiksvall, Tanum, Grums, Söderhamn, Timrå, Sollefteå, Nordmaling, Vännäs och Bjurholm.

Mannen menar att han arbetat helt på egen hand och att hans kamrat inte varit inblandad eller haft kännedom om dåden. Han hävdar även att han inte minns vart eller av vem han har stulit. Men han medger i viss mån att han gjort sig skyldig till stöld.

Han döms nu till fängelse i två år och tre månader för grov stöld och eftersom han saknar anknytning till Sverige ska han dessutom utvisas ur landet. Skadestånd ska utgå till 14 personer och totalt kommer mannen att behöva betala 94 629 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer