Foto: TT

Döms till rättspsyk efter strypvåld mot flicka

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern döms i Skellefteå tingsrätt till rättspsykiatrisk vård efter flera fall av grov misshandel, kränkt och sexuellt ofredanden mot en minderårig flicka. Bland annat har mannen tagit stryptag på flickan med ett bälte tills hon svimmade av.

Under förra sommaren fram till i mars i år var mannen och en av flickorna till och från i en närstående relation till varandra då de två levde i ett särboförhållande. Under flera tillfällen har mannen misshandlat flickan genom att bland annat ha tagit strypgrepp på henne, vid ett tillfälle med ett bälte då han ströp flickan till den punkten att hon blev medvetslös.

Antalet gånger han misshandlat uppgår till minst åtta tillfällen. Flickan fick ligga inne på akuten under en veckas tid efter flera av händelserna för misshandel. 25-åringen har vid upprepade tillfällen också brutit mot ett kontaktförbudet mot flickan.

Lider av allvarlig psykisk störning

Straffvärdet för brotten som mannen döms för ligger på fängelsestraff, då i ett år och fyra månader, men efter en månadslång läkarundersökning visade det sig att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och döms därför till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Skellefteå tingsrätt dömer 25-åringen för grov misshandel, grov fridskränkning samt sexuellt ofredande mot en annan målsägande. Han döms till att betala skadestånd till de två personerna på 51.800 kronor samt 16.250 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.