Foto: Andreas Jakobsson

Dorotea husvagnstätast i länet

Publicerad

I Dorotea, Malå, Sorsele, Arjeplog och Älvsbyn är det vanligt att ha husvagn. I alla dessa kommuner gick det fler än tio husvagnar per 100 invånare 2018. Det visar statistik från Trafikanalys som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

I Sverige fanns det drygt 285 000 husvagnar 2018. I Västerbotten toppar Dorotea listan, där finns 11,3 husvagnar per 100 invånare. Endast i Arjeplog och Älvsbyn har man fler, 12,8 respektive 11,8. Rikssnittet för antalet husvagnar per 100 invånare är 2,8.

– Den inhemska turismen har ökat mycket den senaste tiden. Jag tror att det beror på ett större miljötänk och att folk inte vill flyga så mycket längre, säger Börje Svärdström, riksordförande på den ideella föreningen Caravan Club of Sweden, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

-Det blir mer och mer populärt att åka på husvagns- och husbilssemester. Det finns en frihet i att ha sin egen vagn, säger han.

Minst populärt att ha husvagn är det i Stockholmskommunen Danderyd, där gick det 0,3 husvagnar per 100 invånare 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.