Drönarbild över den nya konstgräsplanen i Dorotea. Foto: Ulf Eriksson

Dorotea IF får stort bidrag – ska minska spridning av mikroplast

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september invigde Dorotea IF den första konstgräsplanen i kommunen. Nu står det klar att föreningen även får ett stort bidrag för att mikroplasterna ska stanna på planen och inte ta sig ut i vattendrag. Enligt Naturvårdsverket är konstgräsplaner är den näst största utsläppskällan av mikroplaster i Sverige i dag.

I flera år kämpade föreningen för att bygget av konstgräsplanen skulle bli av. Efter ett bidrag på fem miljoner kronor från Allmänna arvsfonden kunde den efterlängtade planen äntligen invigas i slutet av september i år.

Nu är det även klart att föreningen beviljas ytterligare bidrag på 826 200 kronor för att se till att plasten ligger kvar där den hör hemma, nämligen på fotbollsplanen.

Pengarna kommer att användas till bland annat att asfaltera för att skapa en hård yta bredvid planen. Föreningen kommer även att installera filter i både dagvattenbrunnar och duschbrunnar för att förhindra att de små bitar av krossat bildäck tar sig vidare ut i vattendrag.

– Vi ser att Dorotea IF jobbar aktivt och har goda möjliheter med sitt arbete och därför har vi beviljat bidraget, säger Nina Lans vid Kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

Enligt Naturvårdsverket bidrar insatserna utöver en renare vattenmiljö, till en ökad kunskapsspridning och i förlängningen till att nå miljökvalitetsmålen Hav i balans samt Levande kust och skärgård, Giftfri miljö, Levande sjöar och vattendrag samt Grundvatten av god kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.