Hans Sandström, GVA-ansvarig i Dorotea, befarar att byte av matarledning kan kosta uppåt tio miljoner kronor. Foto: SVT

Dorotea drabbat hårt av vattenläckor under 2018

Uppdaterad
Publicerad

Dorotea kommun har drabbats hårt av vattenläckor under 2018 med fyra större läckor. Nu ska stora beslut tas om ledningar ska bytas ut helt eller om man klarar sig med mindre kompletteringar.

Ett i raden av alla avbrott i vattenleveransen hände 20 oktober. Då vaknade Doroteaborna upp till tomma kranar. En stor vattenläcka hade inträffat under lördagsmorgonen och hela samhället blev drabbat.

Fyra större avbrott på ett år har gjort att vatten i kran inte längre en självklarhet.

Kan bli dyrt

Matarledningen in till Dorotea samhälle bekymrar mest och här har man inlett en projektering. Hans Sandström är GVA-ansvarig i Dorotea. Han vågar knappt gissa vad slutsumman blir men vet att rören är gamla.

– Mellan tummen och pekfingret mellan fem och tio miljoner kronor kan det landa på. Det är mycket pengar för en så liten kommun som Dorotea,men vi måste ju, säger han.

Hör mer av Hans Sandström i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.