Foto: SVT

Drabbade i chilenskt adoptionsfall träffades i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den chilenska brottsutredningen om misstänkta illegala adoptioner fortsätter att växa. Enligt uppgifter till media i Chile befaras upp emot 20 000 kunna omfattas och hittills ingår cirka 650 svenska fall i utredningen. Idag träffades drabbade i Skellefteå.

– Det är så viktigt att träffas för att man inte ska känna sig ensam i det här, för vi är så himla många, konstaterar Maria Diemar som är sekreterare i föreningen chileadoption.se.​

Hon är den som personligen på plats i Chile fått träffa domarna som utreder. Så när hon kom till Skellefteå hade hon och drabbade Nina Hugosson från Burträsk också ett möte med den i Sverige ansvariga statliga myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF).​

Vill att svenska myndigheter utreder

Utredningen i Chile har nu pågått i ungefär 1,5 år och stödföreningen för adopterade i Sverige vill att även svenska myndigheter ska göra en utredning om Sveriges del och ansvar.

I klippet berättar Maria Diemar hur hon ser på situationen just nu.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.