Ungefär 1 av 100 gravida får så kraftigt illamående att de behöver dropp och medicinering. Foto: TT, Lise Åserud

Var du illamående under graviditeten?

Publicerad

Över hälften av alla gravida kvinnor drabbas av illamående under graviditeten och en del får kraftigt illamående, så kallat hyperemesis gravidarum, och behöver dropp och medicinering. Hur var din graviditet, hade du besvär med illamående? Dela med dig i vår chatt!

SVT rapporterade · Var du illamående under graviditeten?

Tack till alla er som delat med er av era berättelser de här dagarna! Nu stänger vi chatten för den här gången. Ha en fortsatt trevlig helg.
06.28
Jag är gravid nu och nu i vecka 12 har det äntligen lugnat ned sig! Jag har dock klarat mig från att kräkas! Jag mådde illa hela dagarna även om jag åt!
06.29
Mitt illamående gick aldrig över. Jag kräktes aldrig bara hulkade jämt och kunde inte äta. Gick ner i vikt istället för upp de första 5 månaderna. Mediciner hjälpte tillfälligt bara. Illamåendet kom inte på morgonen utan senare på dagen så hade jag tur kunde jag få i mig frukost.
06.29
Hade också hg och låg till sängs större delen av graviditeten. Trots att jag kräktes med kanske 2 timmars mellanrum och hulkade i princip hela tiden så fick jag ändå i mig mat, vilket gjorde att mitt tillstånd inte syntes på vågen. Det gjorde att jag blev behandlad som att det inte var ”så farligt” trots att jag kände mig dödssjuk och blev spyfärdig av minsta doft (kände dofter oerhört starkt jämfört med normal uppfattning). Orkade inte någonting. Min man fick i efterhand en depression vilket jag tror berodde på stressen av att vi inte fick någon hjälp av samhället trots att jag tedde mig som en gravt sjuk person som inte orkade knappt gå till toaletten utan att kräkas. Samhället måste ta detta på betydligt större allvar då det påverkar familjens livskvalite extremt, och också det nyfödda barnet då föräldrarna är så oerhört slitna efter graviditeten. Och fler kvinnor borde stå upp för vår rätt att få den vård vi förtjänar. Fler forskare borde intressera sig då det kan hindra kvinnor från att våga/ i mitt fall ens klaras av att skaffa två barn då jag måste räkna in att min man ska vårda både mig och mitt barn i 9 månader.
06.46
Jodå, första 3 månaderna va extrema 😓 Behöll som mest 4 små knäckebröd på ett dygn..! Gick ner 12 kg.. Nu spyr ja inte lika ofta men mår fortfarande ofta illa både innan eller om eller efter ja ätit (3,5 månad kvar) 😅 Skulle kunna skriva en bok om vad man VILL spy upp och inte 😂
06.51
Med sonen mådde jag bra och tyckte det var mysigt att vara gravid. Med dottern var jag illamående från början till slut, det var som att ha maginfluensa i 9 månader. Inga mediciner/matrutiner eller andra goda råd hjälpte mot det. Jag hade lättare att knyta an till sonen och kände lycka direkt, med dottern kände jag mest att det var skönt att graviditeten var över.
06.57
Jag var jättedålig under båda mina graviditeter. Spydde många gg varje dag ända fram till samma dag jag födde. Jag hade bristningar i ögonen tack vare att jag inland spydde så kraftigt. Att jobba var en plåga eftersom mitt medvetande hela tiden fokuserade på att försöka förtränga att jag mådde dåligt o inte spy. Fick ingen hjälp mot illamåendet. Det var bara något man skulle gå igenom.
06.57
Jag började få extremt illamående och kräkas innan jag visste om att jag var gravid redan i graviditetsvecka 3 eller 4. Var inlagd vid flera tillfällen på sjukhuset med dropbehandling under mina graviditeter, provade flera mediciner. En medicin gav effekt och minskade kräkningar. ( den finns inte längre att ordinera i Sverige) men illamåendet släppte inte förrän mitt barn föddes, eller förrän menstruationen kom igång 2-3 mån efter missfallen. Otroligt viktigt med forskning som kan skapa kunskap och bättre bemötande om HG.
07.02
Blev inlagd med dropp redan i v 7 efter att ha fått tjata om hjälp. Normalt får en inte ens träffa barnmorskan så tidigt och de trodde att jag bara överdrev det "vänliga graviditetsillamåendet". De sa att det säkert skulle gå över i v 12 vilket kändes som en evighet- en månad till med ständiga kräkningar... Men det fortsatte till 7e månaden! I två dygn hjälpte det att tugga tuggummi- vilken befrielse att få äta och orka gå! Men det var kortvarig lycka. När det var som värst vaknade jag av att jag kräktes i sömnen. Jag gick ner i vikt och folk trodde jag hade canser, orkade ingenting! Skulle jag hamnat i samma situation igen skulle jag begärt rollator för att orka gå och hemtjänst för att klara vardagen.
07.19
Två barn - har vid ett tillfälle vid varje graviditet känt mig osäker på huruvida jag skulle överleva till nästa morgon.
Oförmåga att inta både vatten och mat har lett till upprepade täta sjukhusbesök där jag bemöttes med ”Det här är inte så farligt, det finns dom som har det mycket värre”.
När jag var återkommande besökare kände jag mig snarare ovälkommen på Kvinnokliniken och saknade att någon la upp en vårdplan för att förhindra att jag skulle behöva söka akut återkommande när de nu upplevde mig som belastning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer