Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här räddas jakthunden Cesar från isflaket – se hur husse gick till väga för att få honom upp på land. Foto: Björn-Erik Edlund

Här räddas jakthunden från isflak i Vindelälven – se dramatiken: ”Hjärtat höll på att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga jämthunden Cesar stack efter en älg under jakten i Vännäs. Plötsligt drog älgen ut i Vindelälven – med Cesar efter sig. Hunden spolades med det strömmande och iskalla vattnet, men kunde kravla sig upp på ett isflak.

– Hjärtat höll på stanna av, jag bara kutade, säger hundägaren Torbjörn Figaro.

Se när husse kravlar sig ut på isen för att hjälpa hunden i land.

Det var förra helgen som Torbjörn Figaro och hunden Cesar åkte till Vännäs för att jaga älg. Hunden fick snabbt vittring, men det hela utvecklades till en förskräckelse.

Älgen satte av mot Vindelälven och jämthunden följde efter. Torbjörn kunde följa det hela via pejlhalsbandet.

– De rörde sig rakt mot forsen, jag tänkte, fan, det ser ut som hunden far efter älgen i vattnet.

Nästan uppdatering bekräftade farhågorna.

”Osannolikt – jag var så glad”

– Då fattade jag att hunden driver med strömmen. Hjärtat höll ju på att stanna av på mig. Jag bara kutade mot bilen för att ta mig dit, säger Figaro.

Väl framme vid Vindelälven möttes han av en glädjande syn.

– Jag ser att hunden står på ett isflak. Han har lyckats ta sig upp, det var helt osannolikt. Jag var så glad. Det är ju en familjemedlem, jag trodde han dragits med under isen och drunknat, säger Torbjörn Figaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.