Rent dricksvatten kan bli dyr historia

Uppdaterad
Publicerad

Dorotea har haft svåra vattenproblem hittills i år och även i Vindeln är vattnet otjänligt. Men gamla rör och vattenledningar är ett mycket mer utbrett problem än så i Sverige.

Tidigare i sommar gick branschorganisationen Svenskt vatten ut och varnade för att den framtida vattenförsörjningen är hotad, inte bara på grund av rekordlåga grundvattennivåer på många håll i Sverige, utan också för att många rör och vattenledningar är gamla och måste bytas ut. Svenskt vatten spår att konsumenterna kommer att vara tvungna att betala dubbelt så mycket för vattnet i framtiden för kommunerna ska klara av att göra de nödvändiga investeringarna.

Under vintern och våren har bland annat Dorotea varit hårt drabbat av vattenläckor, där det varit en kombination av gamla rör och besvärlig tjäle som ställt till det.

Dricksvatten ur egen brunn

Inte bara kommunalt problem

Men det här är inte bara ett kommunalt problem. Enligt en grov uppskattning från Statens geologiska undersökning, SGU, får 1,2 miljoner svenskar sitt vatten från egna brunnar eller är anslutna till vattenföreningar som själva har ansvar för att underhålla vattenledningarna.

LÄS MER: Miljoner dricker vatten som ingen kontrollerar

I Västerbotten uppskattar SGU att det finns ungefär 5.000 borrade brunnar, antalet grävda brunnar har man inga uppgifter om eftersom de inte är rapporteringspliktiga, medan länsstyrelsen har uppgifter om 50 vattenföreningar/enskilda hushåll med egna vattentäkter.

– Problemet för många vattenföreningar är att de har pengar för att gå runt på vattenförsörjningen, men de avsätter inte pengar till underhållsarbete. Det tror jag kan bli ett problem när det är dags att förbättra näten, säger Andreas Sundqvist, miljöinspektör på Vindelns kommun.

Otjänligt vatten i Vindeln

I Vindeln finns flera vattenföreningar som själva har ansvar för sin vattenförsörjning. I över en veckas tid har en av de här föreningarna varit utan dricksvatten sedan boende upptäckt ett trasigt radonfilter i anläggningen. Radonhalterna är så höga i vattnet att det anses otjänligt.

– Det blir upp till vattenföreningen att åtgärda det och stå för kostnaderna. Det kommunen kan göra är att bistå med vattentankar och rådgivning, säger Andreas Sundqvist, miljöinspektör på Vindelns kommun.

LÄS MER: Det här är dricksvattnet i Västerbotten

För när det kommer till kontroll, underhåll och reparationer är enskilt dricksvatten ett svart hål i myndighetssverige. Det är vattenföreningens ansvar att upptäcka problem med vattnet och kontrollera att det är drickbart. Det finns inga krav på att vattentäkterna eller brunnarna ska registreras eller kontrolleras och kommunerna har inget ansvar för att invånarna har dricksvatten. Konsekvensen blir att många svenskar, och många västerbottningar, troligtvis får i sig mer eller mindre otjänligt dricksvatten.

Och ingen vet vilka de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvatten ur egen brunn

Mer i ämnet