• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ambulansen och traktorn på bilden har ingenting med händelsen i texten att göra. Foto: TT

Drog loss ambulans vid utryckning: ”Nästa gång kan det vara jag som behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen har bjudit på en mängd snö och oväder och räddningstjänst och snösvängen har fått jobba hårt. En extra viktig uppgift landade i knät på Niclas Wikman när sjukvårdspersonal hörde av sig till honom för hjälp att få loss en ambulans i utryckning.

Under tisdagen fick Niclas Wikman, som äger Wikmans åkeri i Nordmaling, ett samtal från sjukvården, det handlade om en ambulans som hade kört fast under en utryckning.

– Ja vi har idag dragit loss fem bilar och en buss, det har varit en intensiv vecka och jag hoppas att det lugnar ner sig, säger Niclas Wikman när SVT pratar med honom under kvällen.

Han säger att det egentligen är blåsten som är värst, eftersom det skapar drevsnö som blir väldigt kompakt.

När han fick samtalet om ambulansen som behövde hjälp så tvekade han inte.

– Då skickade vi dit en traktor direkt.

”Kändes bra att det gick fort”

Traktorföraren som hjälpte ambulansen heter Håkan Lundqvist. Han berättar att han redan var i närheten av ambulansen när han fick samtalet från chefen.

– Jag förstod att det inte var bra när en ambulans hade kört fast, men det gick bra ändå. En av ambulansförarna var redan med patienten och den andra, som körde bilen, var snabbt ut och satte fast dragkroken i ambulansen, säger Håkan Lundqvist.

Ambulansen hade fastnat inne i ett bostadsområde där det hade dragit in en massa snö.

– Det var så mycket snö, han var fast och kom sig ingenstans.

Han fortsätter:

– Det kändes bra att det gick så pass fort att göra den där insatsen, det kan ju vara hårfint det där och nästa gång är det kanske jag som behöver ambulanshjälp.

Insatsen uppmärksammades även i sociala medier med en hyllningspost av den undersköterska som ringde om hjälp.

”Mycket kaffe och tänka positivt så går det bra”

Håkan Lundqvist började sitt pass klockan fyra på tisdagsmorgonen och veckan ser ut att kunna bli lång för honom och kollegorna,

– Nu är det bara att köra på, det är ju så det är. Samhället får inte stanna upp, tidningsbud, brevbärare och sophanteringen ska ju fram, säger han och fortsätter:

– Mycket kaffe och tänka positivt så går det bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet