Foto: Polisens FUP

Drogpåverkad man körde över kompis – döms till fängelse

Publicerad
Kompisgänget blev påhoppade. Då hoppade den narkotikapåverkade 25-åringen in i en bil och tog sikte på folksamlingen i hopp om att avstyra bråket – i stället körde han på sin kompis. Nu döms han till fängelse för en rad brott.

I samband med en festkväll sommaren 2017 tog de tre kompisarna droger och drack alkohol. När de lämnade en fest i Vilhelmina kommun hävdar de att de blev attackerade av ett flertal andra personer och misshandlades. Förundersökningen rörande det angreppet lades ned.

En av de tre kompisarna lyckades fly men ska snabbt ha blivit upphunnen och misshandeln fortsatte. När den 25-årige mannen, som enligt egen utsago blivit sparkad i huvudet, kvicknade till hoppade han och den tredje kamraten in i en bil och satte av i full gas mot bråket.

Körde över kompisen

Enligt tingsrättens bedömning hade angriparna lyckats fly och 25-åringen körde i stället på sin egen kompis. Föraren menar att han saknar minnesbilder och enligt domen är samtliga männens minnen tämligen olika. Men klart är att en man blev påkörd och att det var 25-åringen som körde.

Tingsrätten resonerar att han inte hade för avsikt att köra på kompisen och således inte ska dömas för misshandel.

”Men han måste, trots sin påverkan, ha insett att det kan vara förenat med stor fara att köra bil, på det sätt som han gjort, i andra människors närhet”, skriver tingsrätten i domen.

Den påkörda kamraten fick föras till Umeå universitetssjukhus med en fraktur samt ledbandsskador i ett knä samt blånader och smärta.

”Skjuta sönder dina knäskålar”

I samband med polisens förundersökning hotade dessutom 25-åringen de två kamraterna med att ”skjuta sönder dina knäskålar” och att han skulle döda dem om de samarbetade med polisen.

25-åringen misstänktes initialt för mordförsök men den rubriceringen ändrades och han döms nu för vållande till kroppsskada, grovt brott. Han döms dessutom för två fall av övergrepp i rättssak, stöld och grov olovlig körning.

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i åtta månader och han ska betala skadestånd om drygt 35 000 kronor. På grund av risk för fortsatt brottslighet ska mannen sitta häktad tills dess att domen vinner laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer