Botox – vanligt men inte riskfritt

Uppdaterad
Publicerad

Att låta injektera botox för att släta ut rynkor i ansiktet är ett vanligt skönhetsingrepp, och igår erbjöds drop–inbotox i Umeå. Men det är inte helt riskfritt.

Även behandlingar med små mängder kan innebära risker.

– Botox är den behandlingsform som vi jobbar mest med, förutom hårborttagning. Just den här dagen är det kosmetiska behandlingar, och då är det ”grymrynkan” mellan ögonen och pannan som är det vanligaste behandlingsområdet, berättar Kerstin Lundberg, verksamhetschef på kliniken.

Avslappnande effekt på muskler

Igår hade kliniken drop–inbehandlingar, för de som ville släta ut rynkorna, så här innan jul. En behandling går till så att små mängder botox injekteras in i den muskulatur man vill ska slappna av.

Trots att botoxbehandlingar har blivit ganska vanligt så är det inte lämpligt för alla. Till exempel rekommenderas inte gravida och ammande kvinnor att använda preparatet.

Fler risker finns

Andra risker som allergiska reaktioner, hängande ögonlock, smärtor och trötthet finns med behandlingen.

– Det är biverkningar som på beror på att preparatet är felaktigt injekterat, så att fel muskler slappnar av eller att man injekterat för stora doser, säger Kerstin Lundberg.

Kan användas i medicinskt syfte

Botox är ett receptbelagt muskelavslappnanden preparat som kan användas i medicinskt syfte mot muskelkramper, krattiga svettningar och kronisk migrän, men för de allra flesta går nog tankarna till skönhetsingrepp, när vi hör talas om botox.

Är ett nervgift

När man pratar om botox som ett nervgift – är det en felaktig uppfattning?

– Nej, det stämmer. Ett gift är ett gift när man ger det i tillräckligt höga doser. Ger du en hög dos kan du förlama hela kroppen. Men det är mycket högre doser än de som är aktuella här. När man ger det som en injektion i kosmetiskt syfte är det bara lokalverkan som man är ute efter, säger Dag Nilsson, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.