Dyr biogas i Skellefteå

Publicerad

Skellefteå kommuns stora miljösatsning på biogas gynnar inte privatbilister som vill köra gasdrivna bilar. Biogasen är nämligen dyrare i Skellefteå än på andra orter.

Karin Degerfeldt köpte sin biogasdrivna bil när hon bodde i Göteborg. Nu har hon flyttat hem till Skellefteå och tycker att gasen är märkbart dyrare här.

– Det är ju synd att man inte lockar med det, man har ju egentligen ingen anledning att vara så mycket dyrare, säger hon.

När man tankar biogas handlar det inte om kronor per liter utan kronor per kubikmeter. I Skellefteå är priset just nu en krona och sextio öre dyrare än i till exempel i Boden, Stockholm och Östersund.

Karin tror att fler skulle få upp ögonen för biogasen om priset sänktes.

– Då blir det synligt att man gör något för miljön också, säger hon. Jag skulle kunna tänka mig att källsorteringen skulle få sig en liten skjuts av det också, om man ser vart det går.

Enligt Skellefteå kommun, som tillverkar och säljer biogasen, beror prisskillnaderna bland annat på att Skellefteå inte lyckats få statsbidrag för att hålla priset nere.

– Vi måste ju ha den här anläggningen att gå ihop, säger han. Ska vi sänka priset på gasen måste vi höja soptaxan, och det kan vi egentligen inte göra så därför måste man ta ut ett högre pris.

Men en prissänkning kan ändå vara på väg. Nästa vecka ska tekniska nämnden ta ställning till ett sånt förslag.

Det välkomnas förstås av Karin Degerfeldt.

– Självklart! Vi skulle gärna köpa en till gasbil. Gas känns överlägset än så länge.

Mimmi Lindström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer