Dyra p-piller i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Om man som ung kvinna bor i Blekinge eller Skåne får man p-piller gratis. På andra håll i landet får man rabatt på p-piller allt för att samhället vill hjälpa unga kvinnor från oönskade graviditeter. Men i Västerbotten får unga tjejer betala själva.

– Det är jättedåligt eftersom p-piller är en viktig sak. Det är många unga tjejer som behöver p-piller och man kanske inte har så mycket pengar jämt, säger Pauline Alvetun, 17 år.

– Det bästa vore om det var som med kondomer, att det delas ut gratis. Alla borde kunna få det när man vill, säger 18-åriga Linus Sjöström.

Och han får medhåll av Viktoria Andersson, 17 år.

– Man borde åtminstone få halva priset rabatt. Jag är inte myndig och jag får ingen lön eftersom jag inte jobbar, så jag har knappt råd med p-piller.

Hur löser du det?

– Jag får hjälp av mamma att betala mina p-piller, säger hon.

Maria Sandgren,18, tycker även hon att det är helt fel.

– Det är jättekonstigt. Det borde vara samma förutsättningar vart man än bor, tycker hon.

I Sverige har antalet aborter ökat bland unga tjejer. 2007 var det 5000 fler tjejer under 24 år som gjorde abort jämför med år 2000. Och på ungdomsmottagningen i Umeå tycker man att det skulle vara självklart med gratis eller rabatterade p-piller.

– Vi har tyckt i alla tider att det här är orättvist. Så här ska det inte vara, det ska inte skilja inom Sverige, säger Eva Holmberg, avdelningschef och psykolog på ungdomsmottagningen i Umeå.

Varje vecka får ungdomsmottagningen besök av unga kvinnor som blivit ofrivilligt gravida. I snitt kommer det fem tjejer per vecka till mottagningen – i jakt på dagen efter piller, trots att ungdomsmottagningen inte längre lämnar ut det. Gratis p-piller står därför högt upp på önskelistan.

– Jag skulle önska att det var fritt. Det skulle verkligen underlätta jobbet i att förhindra oönskade graviditeter. Ungdomarna skulle kunna välja på ett helt annat sätt då. Man ska inte behöva bli gravid om man inte vill det, säger Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.