Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett urklipp från Ebba Buschs sommartal i videon. Foto: SVT, Arkiv/SVT

Ebba Busch (KD) uppgav att förlossningarna i Skellefteå och Lycksele hotas av nedläggning – tillbakavisas från partikollegan

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sade i sitt sommartal i helgen att förlossningsenheterna i Lycksele och Skellefteå hotas av nedläggning.

Men enligt partikollegan och riksdagskandidaten Betty-Ann Nilsson i Lycksele stämmer inte det påståendet.

Det var under söndagen som Ebba Busch (KD) höll sitt sommartal och visade upp en karta över Sverige. Hon pekade sedan ut Skellefteå och Lycksele som förlossningsenheter som idag är nedläggningshotade. Se videon ovanför.

Riksdagskandidaten Betty-Ann Nilsson (KD) i Lycksele menar att detta inte stämmer. Detta rapporterar P4 Västerbotten.

Betty-Ann Nilsson i Lycksele beskriver dock situationen i Lycksele som bekymmersam.

– Vi saknar helt enkelt barnmorskor och vi behöver bättre arbetsmiljö, säger hon till P4 Västerbotten.

– Skellefteå är ju en expanderande kommun, så den kliniken kommer ju att alltid finnas kvar, inget annat finns på vår världskarta när det gäller regiondelen.

KD:s presschef: ”Behöver förstärkning”

BB i Lycksele har under sommaren varit stängt i tre veckor eftersom regionen inte lyckats lösa bemanningen av barnmorskor.

Kristdemokraternas presschef Sabina Bernhardsson kommenterar Buschs uttalanden så här:

”Vi har identifierat förlossningskliniker som skulle behöva förstärkning för att undvika nedläggningshot i framtiden eller för att säkra framtida drift, bland annat i samråd med våra regionråd. Det är allmänt känt att det har funnits problem och brister på flera håll i landet. Med så många nedlagda förlossningsenheter de senaste åren finns en stor oro. Skellefteå är ett sådant exempel”, skriver hon i ett mejl till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.