Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de arbetar med återställandet av Kågeälven i videon. Foto: SVT, Zanna Nordberg

Efter flottningen – nu återställs Kågeälven: ”Den är mitt liv, mitt allt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arbetet med att återställa Kågeälven startat. Förhoppningen är att lax och öring ska återvända.

– Vi försöker få det att se ut som det en gång har gjorde, innan älven rensades för flottningen, säger Lars-Erik Ellonen, koordinator för restaureringsprojekt vid Skellefteå kommun.

För att kunna flotta timmer så rensades stora stenar bort och det sprängdes till och med i älven. Det gjorde att lax och öring inte längre trivdes. 1952 upphörde flottningen i Kågeälven och under sommaren började arbete med att återställa den och få fisken att trivas igen.

– Vi vill skapa bättre förutsättningar för fritidsfiske och även naturupplevelser efter Kågeälven, säger Tony Söderlund, enhetschef Skellefteå kommun.

Klart nästa höst

Arbetet genomförs av arbetsledaren Thomas Johansson och grävmaskinisten Mattias Markström. På en dag hinner de återställa ungefär 30 meter av älven. Arbetet längs den 3,5 kilometer långa sträckan beräknas ta totalt 20 veckor och beräknas vara klart under hösten nästa år. Thomas Johansson bor själv vid älven och beskriver den som en passion i livet.

– Att få vara här nu och förbättra möjligheterna för fisk i älven känns fantastiskt roligt, säger han.

Kostnad för arbetet 

Pengarna till återställningsarbetet kommer från statligt LOVA-bidrag och Naturskyddsföreningsfond för bra miljöval. Skellefteå kommun går inte in med några egna pengar.

– Projektet har en budget på ca 2,2 miljoner. Det är relativt lite jämfört med många andra större återställningsprojekt , säger Tony Söderlund.  

I videon kan du se hur återställningsarbete i Kågeälven går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.