I februari fick fyra personer ett gasmoln över sig vid en arbetsplatsolycka på Northvolt i Skellefteå. Foto: Anders Öhlund/SVT

Efter ammoniakutsläppet – Northvolt i Skellefteå döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt i Skellefteå döms att betala 25 000 kronor i böter efter ett ammoniakutsläpp i vintras. Det var Norran först med att berätta.

SVT berättade i februari om händelsen som inträffade den 15 februari när ett rörsystem skulle provtryckas och olyckan inträffade. När gasen släpptes ut pressade en vindby tillbaka ammoniaken in i byggnaden. Fyra personer hamnade i gasmolnet och de drabbade fördes till sjukhus.

– Vi var väldigt chockade och med rinnande ögon och näsor tog vi oss hostande och flämtande vidare genom lokalen, berättade en anställd då i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Polisanmälde händelsen

Länsstyrelsen valde att polisanmäla händelsen eftersom en provtryckning av det här slaget ska anmälas till tillsynsmyndighet, vilket inte hade gjorts. Länsstyrelsen fick heller inte reda på olyckan förrän senare då SVT Nyheter Västerbotten ställde frågor om den, och händelsen polisanmäldes då. Åklagarmyndigheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu beslutat om ett strafföreläggande och företagsboten blir 25 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet