Högsta förvaltningsdomstolen har gett grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud i skånska Vellinge. Nu kräver Anders Ågren (M) att Skellefteå och Umeå följer efter. Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) håller inte med. Foto: SVT

Efter beskedet – M kräver tiggeriförbud

Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen har gett Vellinge kommun rätt till att inför ett lokalt förbud mot tiggeri.
Nu kräver Moderaterna att ett sådant införs även i Skellefteå och Umeå.

Idag beslutade högsta förvaltningsdomstolen att upphäva kammarrättens tidigare beslut och ger skånska Vellinge grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud.

Moderaterna i Skellefteå och Umeå har tidigare drivit frågan om ett lokalt tiggeriförbud i de två kommunerna. På grund av dagens godkännande från domstolen kräver man nu att ett liknande förbud införs även i Skellefteå och Umeå.

– Vi har idag lämnat in en ny motion till Umeå fullmäktige och även Moderaterna i Skellefteå har lämnat in en ny motion med krav på införande på lokala tiggeriförbud. Domen från Vellinge visar att kommunerna har rätt att införa lokala tiggeriförbud, säger oppositionsråd Anders Ågren (M).

Socialdemokraterna vill däremot inte ställa upp på ett lokalt förbud.

– Det är lite osmakligt som Moderaterna gör, det är inte att ta hand om utsatta människor utan mer att mota bort dem. Det är viktigt nu att regeringen tar sitt ansvar och tar fram riktlinjer för hur vi i kommunen ska hantera den här frågan, säger kommunalråd Hans Lindberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer