Skadorna efter branden är stora. – Det kommer att bli dyrt, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin. Foto: Pressbild/Räddningstjänst

Efter branden i reningsverket – avloppsvattnet går orenat ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsreningsverket i Täfteå, utanför Umeå, har brunnit ned till grunden. På grund av detta går nu avloppsvatten orenat ut i havet.

– Därför uppmanar vi boende i Täfteå att använda avloppet sparsamt säger Robert Hansson VA-Chef vid Vakin.

Arbetet med att kartlägga skadorna efter branden i reningsverket pågår under lördagen. När skadorna är kartlagda ska Vakin, kommunens vattenbolag ta fram olika alternativ på hur man ska gå vidare.

– Det finns ingen annan lösning idag. Avloppsvattnet kommer att gå orenat ut i Täfteåfjärden helgen ut iallafall, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin.

Totalt är det ungefär 2.000 personer som berörs i området. Miljö och hälsoskydd vid Umeå kommun är inkopplade och arbetar för att minimera miljökonsekvenserna. På måndag ska man ha ett möte för att utreda hur man ska gå vidare. Kostnaderna efter branden beräknas vara stora.

– Det kommer att bli dyrt det här, säger Johan Sjödin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.