Foto: TT, Janerik Henriksson

Trots utbrott på skolor i Västerbotten – smittskyddet står fast: ”Barn smittar mindre”

Publicerad

Flera skolor i Västerbotten har drabbats av stora coronautbrott. Många skolor har stängt på grund av smittspridningen.

Trots det håller smittskyddsläkarna fast vid att barn inte är drivande i smittspridningen.

– Vi har en stor smittspridning i hela samhället och det drabbar även barn, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Lycksele skolor drabbades hårt av covid-19 tidigare i februari, där 162 elever bekräftades smittade av covid-19. Skolorna stängde och omkring 900 elever hölls hemma och där konstaterades att skolan var navet för smittspridningen. Även Skellefteå fick skicka hem eleverna för distansundervisning.

Senaste veckan har bland annat Prolympiaskolan i Umeå drabbats hårt av smittspridningen. I Vilhelmina får eleverna på Volgsjö- och Hembergsskolan undervisning på distans och beslutet gäller ”så långt det är möjligt även förskolan”.

”Smittan sker mellan vuxna”

Förra veckan skärpte smittskyddet rekommendationer för alla familjer med barn i Västerbotten, där man ska hålla barn hemma från skola och förskola om någon i familjen uppvisar symtom.

Trots detta står smittskyddsläkarna i Västerbotten fast vid sina tidigare åsikter kring barn och smitta.

– Den mesta smittan sker mellan vuxna, säger Thunberg.

Hör smittskyddsläkare Therese Thunberg berätta om varför smittan sprids på skolor – och om det är läge att inför munskyddskrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.