Foto: SVT

Efter ett års väntan – nu har samhällsrummet öppnat: ”Helt perfekt”

Publicerad

För ett år sen invigdes samhällsrummet i byn Adak i Malå kommun. Men det är inte förrän nu, ett år senare, som det faktiskt är igång.

Den 19 maj 2018 invigdes det nya samhällsrummet. Här skulle bybor i Adak med omnejd kunna ta enklare blodprov eller kolla blodtrycket. Men då all utrustning inte funnits på plats har det dröjt mer än ett år innan det faktiskt kunde öppna på riktigt.

– Äntligen säger jag, vi har haft problem med att få leverans av utrustningen. Vi har inte gett upp och det gäller att vara uthållig. Detta är oerhört viktigt för den patientnära vården, säger Anna-Karin Horney, utvecklingschef i Malå kommun.

Projektet är nu förlängt till den 31 augusti i år och sen ska det utvärderas. Det är alltså inte säkert att det fortsätter efter augusti.

– Men allt talar för det då all utrustning installerad och checkupen är den som Malå sjukstuga använder, säger Horney.

Vad samhällsrummet kostat skattebetalarna under den tid som det stått öppet men oanvänt kan kommunen inte svara på.

”Känns rätt och väldigt viktigt”

För vårdpersonalen i kommunen blir nu samhällsrummet ett viktigt tillskott för både patienter och personal.

– Det känns viktigt att det blir patientcentrerat. Det är positivt för alla och detta känns rätt och väldigt viktigt för oss i glesbygd för vi lägger ner oerhört mycket pengar och energi på att resa, säger Malå sjukstugas verksamhetschef Annelie Lindström.

Enligt henne skapar samhällsrummet nya utvecklingsmöjligheter då tekniken hjälper vården. I framtiden ser man nämligen att det kan bli svårt att få resurser till vården och då kan detta vara en fördel.

– Det är avgörande för vi vet redan idag att vi inte har tillräckligt med folk och det är svårt att rekrytera. Detta ger oss möjlighet att ha kvar våra sjukstugor, säger hon.

I klippet ovan kan du höra vad några av Adakborna tycker om att samhällsrummet nu äntligen har öppnat på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.