Foto: TT/Genrebild

Efter flera inbrott i norra Sverige – polisen uppmanar till vaksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i hela region Nord uppmanar till vaksamhet efter ”ett antal” villainbrott den senaste tiden. På flera av polisens konton i sociala medier uppmanas allmänheten att anmäla allt från cykel- till skostölder.

”Inbrottstjuvarna stjäl ofta cyklar för att kunna reka i ett område eller för att tyst och snabbt ta sig till och från inbrotten. Skor som försvinner spårlöst kan också vara en varningssignal att ta fasta på”, skriver bland andra Polisen södra Lappland.

Föremål som försvinner kan alltså vara tecken på att tjuvarna testat för att se om någon är hemma. De flesta inbrott sker när ingen är hemma.

– Vi har gått ut i sociala medier, men även jobbat förebyggande med dörrknackning, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson.

Brottsförebyggande arbete

I veckan som gått har polisen till exempel knackat dörr i flera bostadsområden i Lycksele, Sorsele och Storuman för att lämna information om hur man förebygger brott.

Flera kommuner i norra Sverige drabbades hårt av en inbrottsvåg i höstas. I polisregion Nord anmäldes 295 inbrott i augusti 2020 – 58 procent fler än samma månad året innan.

polisens sajt kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot bostadsinbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.