En minnessten kommer att resas på platsen där planet slog ned. Foto: TT/SVT

Efter flygkraschen: Hoppare från hela Sverige ska hedra offren – hoppar i hjärtformation

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal hoppare från runt om i Sverige väntas medverka i en stor manifestation i Umeå efter den svåra flygkraschen i juli. Hopparna ska hedra de omkomna genom att bilda en hjärtformation i luften.

Under manifestationen ska en minnessten också resas på olycksplatsen.

Den stora manifestationen planeras 17-18 oktober, drygt tre månader efter den svåra flygolyckan där nio människor miste livet. Johan Hellström, chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb, berättar att Sveriges största fallskärmsflygplan kommer att flygas till Umeå.

– Det kommer att vara fullastat med hoppare från Stockholm. Det kommer också hoppare från andra klubbar i landet.

Flygkraschen i Umeå

Tanken är att stora gemensamma hopp ska göras från planet, om vädret de aktuella dagarna tillåter.

– Vi hoppas vara 20 personer i luften samtidigt och bilda formationer. Tanken är att forma ett hjärta, säger Johan Hellström.

Ett 50-tal hoppare från runt om i Sverige väntas medverka i manifestationen. Foto: Privat

Vill erbjuda tandemhopp för anhöriga

Under dagarna kommer också en minnessten att resas på platsen där planet slog ned. Anhöriga kommer att bjudas in till manifestationen.

– Vi kommer se över möjlighet att erbjuda tandemhopp för de anhöriga, säger Johan Hellström.

”En del av sorgearbetet”

Anledningen till manifestationen är i första hand att hedra de som omkom i olyckan. Men det finns också fler anledningar, säger Johan Hellström.

– Det är ett tillfälle för hoppare i Umeå att kunna hoppa igen, de har bara kunnat hoppa vid enskilda tillfällen efter olyckan eftersom vi inte längre har något plan.

Han säger att hoppare från andra delar av Sverige också har velat komma till Umeå för att hedra de omkomna.

– Det är en del av deras sorgearbete, säger Hellström och tillägger:

– Det här är ett initiativ som kommit från enskilda hoppare, inte från Umeåklubben eller klubbledningar. Så det blir extra trevligt. Vi känner oss väldigt hedrade att vi som klubb inte står ensamma, säger Johan Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet