Opinionsbildaren Malin Ackermann i Lycksele gladdes över beskedet om de 100 jobben. Foto: SVT

Efter glädjeruset: ”De fick ge beskedet tre gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter Arbetsförmedlingens besked om de 100 tilltänkta tjänsterna har knappt hunnit landa bland invånarna i Lycksele. Vid tillkännagivandet trodde åskådarna knappt sina öron, berättar opinionsbildaren och Lyckselebon Malin Ackermann.

Igår levererade Arbetsförmedlingens glada besked i Lycksele; myndigheten har planerat att öppna en kundtjänst i Lycksele som kommer generera upp till 100 nya jobb. Jublet nådde inga gränser när beskedet kom, och kommunalrådet Lilly Bäcklund var nog gladast av alla.

– Det var ett glädjerus kan jag säga. Nu är jag glad, utbrast hon till SVT igår kväll strax efter nyheten.

Och det var nästan så att deltagarna som samlats under sammanträdet knappt kunde tro sina öron. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjögren fick ge Lyckselepubliken beskedet tre gånger om de 100 tjänsterna innan man trodde honom.

– Jag satt i publiken. Mikael Sjöberg var tvungen säga det tre gånger innan vi förstod att det var sant. Flera har berättat för mig att dom satt där och väntade på besked om vad som skulle läggas ned. Och så kom detta, berättar Malin Ackermann, opinionsbildare i Lycksele, för SVT.

Bostäder och lokaler på agendan

Dagen efter beskedet att Lycksele ska sysselsätta 100 personer genom den kommande kundtjänsten är stämningen på topp. Jobben ska vara på plats redan nästa år, och det är mest akademikerjobb det handlar om.

– Nu måste vi sätta oss ned och diskutera; vilka lokaler finns tillgängliga, måste vi bygga nya bostäder? Vi har aldrig stått inför något liknande i Lycksele, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund, (S) dagen efter beskedet.

Malin Ackermann tror att Lycksele nu kommer gå in i en ny fas i sin uteckling. 100 nya jobb till Lycksele är viktigt för hela inlandet, menar hon

– Att få 100 statliga jobb till Lycksele är helt fantastiskt. Det har kringeffekter på kompetensförsörjningen, på lokala näringslivet och människornas tilltro till staten. Att vi känner att den här bygden kan få utvecklas, det är jätteviktigt, menar Ackerman.

LÄS MER: Shekarabi (S): Lycksele har påverkat svensk politik

Regeringen ingrep inför jobbflytt

För drygt ett år sedan handlade det snarare om att rädda jobb. 30 tjänster hos Skatteverket skulle flyttas till Umeå, men regeringen ingrep och stoppade flytten. I samband med ett besök i Lycksele sa civilminister Shekarabi då att tusentals jobb måste flyttas ut från Stockholm. Staten måste finnas i hela Sverige, menade han.

– Vi vågade inte glädjas först när vi fick beskedet. Det visar på att vi inte är så vana vid sådana här saker i Lycksele, säger Malin Ackermann och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt idag. Nu har jag fattat det – till sist, avslutar hon glatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.