Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har ju en förvaltningslag” – hör paret Svarto berätta om kampen mot länsstyrelsen Foto: Berno Jonsson, SVT

Strid om elanläggning i Vardofjäll – nu backar länsstyrelsen om fjällägenhet

Publicerad

I två år har Ingrid och Ronny Svarto som bor i statens fjällägenhet i Vardofjäll i Vilhelmina kommun haft en kamp mot länsstyrelsen. Striden handlar om en trasig elanläggning och vem som ska stå för reparationen.

– Det har känts helt hopplöst och det verkar inte som de känner till förvaltningslagen på länsstyrelsen, säger Ronny Svarto.

Den befintliga elanläggningen i fjällägenheten har krånglat och det behövs nya delar för att den ska fungera. Under ett par år har Ingrid och Ronny Svarto försökt få kontakt med länsstyrelsen för att få ordning på elförsörjningen men trots upprepade försök har de inte fått något besked eller någon hjälp.

Istället har de länge fått lita till sitt eget gamla elverk som går på diesel och som det bolmar svart rök ifrån.

– Vi har köpt diesel för drygt 10 000 kronor extra för att vara säkra inför vintern. Det känns som att vi får betala ett extra arrende, säger Ingrid Svarto.

Det har varit tyst från länsstyrelsens sida och paret har känt sig övergivna – men när SVT Nyheter Västerbotten börjar ställa frågor hos de ansvariga vid länsstyrelsen kommer ett besked inom en vecka.

Länsstyrelsen: ”Personalbrist”

Björn Jonsson som är naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten medger att paret har fått vänta för länge på besked.

– Vi har haft personalbrist och ett trångt ekonomiskt läge som gjort att vi inte kunnat ta tag i frågan. Det har också varit oklart om elanläggningen verkligen är länsstyrelsens ansvar. Men nu har vi kommit fram till att vi ska ta fullt ansvar och utföra nödvändiga reparationer så de kan känna sig lugna inför nästa vinter, säger han.

Ingrid Svarto är lättad:

– Skönt att vi äntligen har fått besked så vi kan fortsätta bo här och utföra arbetet på gården med alla, hästar, får och renar som vi har. Dessutom är det en stor säkerhetsfråga då vi har många fjällturister som kan behöva hjälp och då behövs det fungerande el för att ladda telefonerna om vi till exempel skulle vara tvungna att ringa efter helikoptern, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer