Ytterligare en boende smittad på vård-och omsorgsboendet Nordstjärnan under helgen. Totalt 12 smittade på boendet under måndagen. Foto: SVT

Efter helgen – ytterligare smitta på äldreboende i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan tog smittspridningen fart på äldreboendet om det allvarliga smittläget som blossat upp på två äldreboenden i Umeå.

Efter helgen har ytterligare en boende konstaterats smittad av covid-19.

– Jag är orolig för utvecklingen som vi ser. Vi ser fler smittade bland våra boende än i somras, säger Björn Hammar, verksamhetschef Hälso- och sjukvård i hemmet.

I fredags berättade vi om det allvarliga smittläget som blossat upp på två äldreboenden i Umeå. Efter helgen har ytterligare en boende konstaterats smittad av covid-19.

Smittspridningen har drabbat både personal och boende. På demensboendet Aktrisen på Umedalen finns 8 konstaterade fall bland de boende. Läget är snäppet värre på vård-och omsorgsboendet Nordstjärnan på Marieberg där totalt 12 boende bekräftats smittade, en ökning med en person efter helgen.

”Svårt att hantera”

Det finns också fall av smitta hos personal på andra enheter men där har man inte behövt vidta några ytterligare åtgärder utöver att personalen stannat hemma från jobbet. 

– Vi är inne i ett skede av pandemin som är svår att hantera. Vi öppnar upp samhället och återgår till det normala. Inom omsorgen gör vi snarare tvärtom. Det känns som att man både gasar och bromsar, säger Björn Hammar. 

Nu har man vidtagit åtgärder genom att skärpa upp användandet av skyddsutrustning. Munskydd är nu obligatorisk under hela arbetspasset personalen erbjuds att testa sig på arbetsplatsen två gånger i veckan. Testningen är frivillig men enligt Björn Hammar finns ett stort intresse för detta hos personalen.

Vill ha all personal vaccinerad

För de som bor på boendena har det gått 8 månader sedan de vaccinerade sig och arbetet med att ge en tredje dos pågår. Det finns idag fortfarande omsorgspersonal som valt att inte bli vaccinerade.

Det diskuteras just nu kring möjligheterna att kunna omplacera ovaccinerad personal för att garantera de boende och deras anhöriga att de omhändertas av fullvaccinerad personal. 

– Jag vill se att all personal är vaccinerad. Sen om det sker genom vaccinering eller omplacering det får bli nästa steg, säger Björn Hammar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer