Foto: SVT

Bristande mobiltäckning ställer till problem i fjällbyn

Publicerad

Klagomålen till Post- och telestyrelsens konsumentlina från inlandsbor i Västerbotten och Jämtland har varit många. Under veckan besöker därför myndigheten fem inlandskommuner.

Butiken i fjällbyn Ammarnäs har genom åren drabbats av många strömavbrott och teleavbrott. Mobiltäckningen i byn är dessutom allmänt sisådär.

– Den är verkligen skiftande och ibland obefintlig, säger handlare Marcus Eriksson.

LÄS MER: Mobiltäckning saknas – i nybyggda lägenheter

Förutom handlare jobbar Marcus Eriksson som fjällräddare och på räddningstjänsten. Vid riktigt allvarliga avbrott har han fått rycka ut.

– När hela byns telefoni har varit utslagen har vi fått sitta på räddningstjänsten. Om det händer något ska folket här veta att de kan komma dit och få hjälp.

LÄS MER: Håll mobilen i rätt hand – få bättre täckning

Post- och telestyrelsen besöker i veckan fem kommuner från vilka klagomålen på telefonin varit många. Det handlar om Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund. Besöken ska ge en rapport om hur driftsäkerheten ser ut egentligen.

– Vi ser allvarligt på om det påverkar samhällsviktiga funktioner. Därför vill vi veta hur det ser ut i de här kommunerna, säger Emelie Björklund Näslund, projektledare PTS.

LÄS MER: Storsatsning på mobilnät i norr

Post- och Telestyrelsens rapport ska vara klar i början av nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer