Foto: SVT

Efter tillslaget i Vilhelmina – varannan var påverkad

Publicerad

Efter polisens narkotikatillslag mot ungdomar i Vilhelmina, där 12 personer mellan 16-21 år gamla omhändertogs, visar proverna att hälften hade knark i kroppen. Nu fortsätter arbetet för att hjälpa ungdomar i Vilhelmina ur drogträsket.

I mitten av november i år gjorde polisen i Vilhelmina ett narkotikatillslag där 12 ungdomar mellan 16-21 år gamla omhändertogs, misstänka för ringa narkotikabrott. Nu har tio av de 12 provsvaren kommit, där resultatet visar att ungefär hälften var påverkade av droger.

– Cirka 50 procent av dem här misstänkta visade sig ha narkotiska ämnen i urinen och det är i huvudsak cannabis i någon form, säger Fredrik Skytt, förundersökningsledare hos polisen, södra Lappland.

Mycket droger

I Vilhelmina har förekomsten av droger bland ungdomar länge varit ett problem. Polisen har under de senaste åren gjort flera tillslag riktade mot narkotika och läget i dag ser inte annorlunda ut.

– Det är på tok för mycket. Vi gör det vi kan för att få stopp på det här, säger Fredrik Skytt.

Erbjuder hjälp

De misstänkta vars provresultat visat positivt kommer att förhöras av polis och beroende på ålder varierar åtgärderna. Även IFO, Individ- och familjeomsorgen i Vilhelmina, har ett arbete framför sig där ungdomarna ska få stöd och hjälp att bli av med missbruket.

– Vi kommer nu i januari att starta upp en öppenvårdsbehandling där man kan gå på behandling mot alkohol och narkotika, säger Susanna Rolfsdotter på IFO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.