I april 2023 förväntas de nya bussarna komma, men det kan bli ytterligare förseningar. Foto: SVT

Efter köldkritiken: Nya bussar är på gång i Västerbotten

Publicerad

Från och med i april nästa år får Norrlandskusten äntligen sina nya bussar. Det innebär att de gamla bussarna kommer hänga med en vinter till.

– Befintliga bussar behöver skrotas, de har gått på tok för långt, säger Harriet Söder, VD på länstrafiken i Västerbotten.

Bussarna som nu rullar för länstrafiken är slitna och skulle för mer än två år sedan ha bytts ut. Men en utdragen upphandlingsprocess har fördröjt bussbytet. Nu är äntligen ett nytt avtal klart med en ny bussleverantör som ska förse linjerna 100, 20 och 12 med nya bussar.

– Vi ser fram emot det här. Det känns skönt att äntligen välkomna resenärer till nya fräscha bussar, säger Harriet Söder, VD på länstrafiken i Västerbotten.

Blir en vinter till

De nya bussarna förväntas stå redo i april 2023. Det kommer därmed bli en till vinter i de gamla bussarna, som vid flera tillfällen haft problem med kyla, vilket kritiserats både av chaufförer och resenärer.

Kommer man behöva frysa en vinter till?

Vi hoppas inte det. Vi har satt in särskilda fordonskontroller, så vi hoppas inte det. Men jag är övertygad om att det kommer bli ett lyft när de nya bussarna kommer.

Kan bli fördröjningar

Men det finns en oro för förseningar. Det förändrade världsläget kan leda till materialbrist för busstillverkarna.

– Det tar ungefär ett år att bygga en buss, sen får vi hålla tummarna att det inte blir fördröjningar, säger Harriet Söder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsombudet Göran Sandberg menar att det är skrämmande dåligt underhåll av bussarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer