Carina Hällsten på förskola Granen i Tärnaby är glad att man snart ska få gratis arbetskläder. Foto: TT/SVT

Efter kampen – nu får de gratis arbetskläder

På förskolorna i Storumans kommun är personalen mer än nöjda över att beslutet om gratis arbetskläder efter flera års påtryckningar äntligen klubbats igenom.

Nu får förskollärare, fritidspedagoger och barnskötare i Storuman arbetskläder för att vistas utomhus. Efter en motion till fullmäktige och skrivelser från Lärarförbundet och Kommunal har fritids-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat att avsätta pengar inför 2017 års budget för utomhuskläder till förskolepersonal som har minst tre månaders anställning.

– Det känns jätteroligt att vi äntligen får arbetskläder, och att det äntligen bestämts. Vi har nämligen sökt till nämnden två gånger förut och fått avslag, så nu blev det tredje gången gillt, säger en glad Carina Hällsten, förskollärare på förskolan Granen i Tärnaby i Storuman kommun.

”De slits ganska hårt”

Beslutet innebär att personalen inte behöver öppna sin egen plånbok för arbetskläder i ett yrke där kläder slits av både väder och lek.

– Det är ganska dyrt med kläder, och vi behöver kläder för både inomhus- och utomhusbruk. De slits ganska hårt, vi ska vara ute i regn och rusk, och samtidigt vara inne och måla, baka och leka, säger Carina Hällsten.

Började kampen för fem år sedan

Hur länge har ni kämpat för att det här?

– Det är kanske 5-6 år sedan vi började skriva till nämnden från facket och även Lärarförbundet och kommunal. Vi behöver ju flera olika sorts kläder eftersom vi är ute i regn på höst och vår, och på vintern behövs varma utekläder eftersom vi är ute väldigt mycket, menar Carina Hällsten.

Men beslutet har dröjt. Två skrivelser har avslagits innan förslaget godkändes

– Det är en budgetfråga, vi har valt att ta den inriktningen i nämnden nu och utrusta personalen för det här, säger Tina Kerro, ordförande i fritids- och utbildningsnämden i Storuman kommun.

Kostnaderna kommer landa på drygt 100.000 kronor och inför budgeten 2018 kommer beslutet att utvärderas.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer