Det är så pass trångt på vägen att ambulansen fick vända. Foto: AnnaKarin LindbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter olycka på väg 92 – flera lastbilar fast på annan väg

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har väg 92 mellan Åsele och Dorotea varit avstängd på grund av en bärgning. Nu har flera lastbilar kört fast mellan Lavsjö och Lomsjö.
– Vi tar oss ingenstans, säger lastbilschauffören AnnaKarin Lindberg.

Under tisdagskvällen välte en lastbil på väg 92 mellan Åsele och Dorotea. Under onsdagen har fordonet bärgats från platsen – vilket gjort att vägen stängts av helt. Enligt trafikverkat har vägen letts om till E45 via väg 90 eller 931 – men flera fordon har valt en annan väg i tron att det var den rätta.

Nu är flera lastbilar strandade mellan Lavsjö och Lomsjö på väg 926.

– Lastbilarna ryms inte och vi sitter ett helt gäng här och ingen tar sig någonstans. Vi har pratat med Svevia som inte vet hur de ska lösa detta. Det stora problemet är inte att det är halt utan att det är för trångt, säger lastbilschauffören AnnaKarin Lindberg.

Ambulansen fick vända om

Enligt AnnaKarin står nu minst sex tunga lastbilar fast på den smala lavsjövägen.

– Ambulansen kom inte ens fram och den fick vända och fara andra vägen. Det är katastrofalt dåligt hur man kan göra en sådan här omledning.

Att omledningen skulle ske via väg 926 är ingen rekommendation som Trafikverket gett menar presskommunikatören Thomas Johansson.

– Den skyltade omledningen gick från väg 90 och sen ut på E45 om man kom västerifrån, om man kom österifrån är det väg 931 och sen E45 som gäller. Vi har inte överhuvudtaget gett denna rekommendation utan då har man inte följt vår, säger han.

Trafikverket: Ingen omledning på väg 926

Han berättar att man fått rapporter om att det står flera lastbilar på platsen men att Trafikverket inte har någon befogenhet att börja dirigera trafik utan att det är upp till polisen.

Hur har det kunnat bli så här då? Till och med ambulansen har ju följt den här vägen.

– Vi har tydligt skyltat omledningen och jag kan inte svara på hur räddningstjänsten kör. Det ser inte bra ut att många står där men vi kan inte göra något nu utan vi har gjort den skyltade omledning vi gjort, säger Thomas Johansson.

Vid 18.30-tiden meddelade polisen att skyltar ska placeras om så att bilar från Åsele inte kör in på länsväg 926 utan istället tar väg 931 och därefter E45 om man färdas mot Dorotea.

Trafikverkets preliminära sluttid av arbetet på väg 92 är satt till 23.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer