Bro över Tvärån på Rödäng. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Efter lördagens översvämningar – vattenmängderna har sjunkit undan

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens översvämningar har nu vattnet sjunkit undan i Umeå. Tvärån som rinner genom Rödäng, ett av de mest drabbade områdena, har gått tillbaka till normala vattenmängder.

Orsaken till helgens översvämningar är den senaste tidens kraftiga skyfall.

– Det har kommit mer än normala regnmängder hittills i oktober och lite över det normala i september. Det som gjorde att det blev översvämningar är mycket regn på kort tid i fredags, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Både räddningstjänsten och kommunens gatudriftavdelning menar att läget nu är under kontroll.

– Vi har inte haft några ärenden eller samtal under söndagen, säger Björn Karlström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Kommunen nöjd med insatserna

– Vattennivåerna har sjunkit ganska mycket under gårdagen och natten utan att vi har behövt göra något. Nu är vi bara ute och kontrollerar så att det inte stiger igen, säger Per Hilmersson, gatudriftchef för Umeå kommun.

Han är nöjd med lördagens insatser, då kommunen och räddningstjänsten bland annat ledde om den översvämmade Tvärån på Rödäng.

– Vi kommer att utvärdera det här sedan men jag tror inte att vi hade kunnat jobba på annat sätt.

Borde ni inte ha varit ute och gjort mer innan det blev översvämningar?

– Jag tror inte att vi hade kunnat förebygga det. Vi har varit ute och öppnat upp brunnar både på våren och hösten, men det blåser ner löv hela tiden. Då måste man ta ner träden för att förebygga, säger Per Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.