Foto: SVT

Efter många turer: Förskola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Redan i december stod det klart att kommunen beslutat att riva förskolan Visionens lokaler. Många föräldrar blev upprörda och kommunen erbjöd lösningar. Men nu kommer nästa vändning: förskolan lägger ner sin verksamhet.

Under tisdagen fick kommunen information om att förskolan kommer att upphöra från och med sista juli i år.

– Det är fyra avdelningar på Furugränd som kommer att upphöra, säger Lena Sundh, för- och grundskolechef i Umeå kommun.

Ansåg att inga nya lokaler erbjudits

Sammanlagt går det 135 barn på förskolan Visionen, som är en personalkooperativ förskoleverksamhet. Kommunen har hyrt ut lokalerna till förskolan, men i december beslutade de att lokalerna skulle rivas för att i stället bygga helt nya lokaler på platsen. Lokaler som ska användas för kommunal förskoleverksamhet.

Umeå kommuns fastighetsavdelning är ansvarig för att erbjuda nya lokaler. Något som förskolechefen på Visionen, Linda Johansson, i december ansåg att kommunen inte hade gjort.

– Vi har inte fått några ersättningslokaler från kommunens håll för de avdelningar som är uppsagda. Förmodligen har vi olika uppfattningar om den saken, men vi har i alla fall inte fått något förslag, inte än så länge, sa hon då.

Barnen får börja på kommunal förskola

Kommunen svarade med att de visst tyckte att de hade erbjudit olika lösningar.

– Vi skulle lösa kraven på detaljplanen för Slakteriet, men de har inte visat något intresse. Sedan erbjöds de en del av den befintliga , men då utgår jag ifrån att de tyckte det var för kostsamt. De har låg hyra för lokalerna i dag, sa Ewa Klingefors, tillförordnad fastighetschef på Umeå kommun, då.

Men nu är beslutet taget och förskolan Visionens verksamhet på Furugränd kommer alltså att läggas ner. Barnen kommer efter att få en garanterad plats i kommunal förskola, om vårdnadshavarna så önskar. Kommunen meddelar att de kommer att bjuda in vårdnadshavare till information och dialog kring planeringsarbetet om övergång till kommunal förskola.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt förskolans enhetchef för en kommentar, dock utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer