Foto: Christine Olsson/TT

Efter medicinmissarna – nu ska läkarna få bättre koll

Publicerad

Förra året upptäcktes över 650 avvikelser som gäller läkemedlen på sjukhusen i Västerbotten. Därför har landstinget just nu temaveckor för att påminna alla läkare om att kontrollera patienternas läkemedelslistor.

Att patienter har en korrekt läkemedelslista är en fråga om liv eller död. Annars kan man få i sig fel dos medicin eller blanda läkemedel som inte ska tas ihop.

Just nu har landstinget i Västerbotten kampanjveckor för att uppmana alla läkare att kontrollera patienternas läkemedelslistor. Även apoteken i länet och Läkemedelskommittén deltar i kampanjen.

Andra året i rad

Satsningen görs för att minska riskerna för att patienter tar skada av felaktiga doser medicin.

– Vi hoppas att det ska leda till att vi får mer korrekta läkemedelslistor och mindre avvikelser, säger Ingrid Hugosson Wallgren, som är kvalitets- och säkerhetssamordnare.

Det är andra året som landstinget gör den här insatsen. Den här gången har man även skickat personliga brev till alla läkare för att vara extra tydliga med informationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.