Hör Kerstin Dejemyrs råd till polisen för att skapa en bättre arbetsmiljö. Foto: SVT

Efter Metoo – nu utbildas polislärare för att motverka trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Under Metoo-rörelsen 2017 blev uppropet #nödvärn ett av dem mest uppmärksammade. I polisregion Nords likabehandlingsprojekt utbildas nu polislärare och polisstudenter i att förebygga nya trakasserier.

Regionen, som består av de fyra nordligaste länen, anordnar också för andra året i rad en temadag som en del av regionens så kallade likabehandlingsarbete.

– Jag tycker att tonen är tydlig från polismyndighetens sida. Att det är inte så här vi vill ha det. Vi måste ha en modern kultur och den måste vi bygga tillsammans allihopa. Hur vill vi att det ska se ut på vårat jobb, sade Maria Kleemo, polisregion Nords likabehandlingsråd. 

Runt 200 poliser och polisstudenter samlades därför i Umeå i måndags och fick bland andra lyssna till Kerstin Dejemyr. Det var Kerstin som tog initiativ till #nödvärn, polisens eget Metoo-upprop.

Samtliga fall har lagts ned

Över hela landet lämnade kvinnliga poliser in flera hundra vittnesmål om sexuella trakasserier och kränkningar.

214 vittnesmål blev föremål för särskild utredning. Av dessa gick ett 60-tal vidare till förundersökning. Men idag har samtliga fall lagts ner utan åtgärd.

– Sånt har förstås stor betydelse. Då kanske man inte tycker att det finns anledning att anmäla igen och att man inte litar på att det utreds i den omfattning som det kanske borde göras. Eller att man kanske inte utreder alls, säger Kerstin Dejemyr.

Var du förvånad över resultatet?

– Jag skulle önska att jag kunde svara ja på det, men nej, jag var inte förvånad. Snarare förvånad över att det blev så många anmälningar som det blev.

I klippet ovan kan du höra Kerstin Dejemyrs råd till polisregion Nord om hur de kan göra för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.