På en skola i Skellefteå råkade man skicka ut avgångsbetyg med fel årtal – nu måste eleverna lämna igen betygen. Foto: TT, Anders Wiklund

Miss på skola i Skellefteå – elever måste lämna tillbaka slutbetygen

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags fick elever i årskurs nio på Sörböleskolan i Skellefteå sina slutbetyg. Men betygen var märkta med fel årtal och måste nu lämnas tillbaka.

– Det är tråkigt för eleverna att det skulle börja såhär, säger Anne Rönnberg, verksamhetschef på skolkontoret i Skellefteå.

Trots skolans rutiner att flera personer går igenom betygen så hade ingen upptäckt att niornas avgångsbetyg hade fel årtal. Betygen var märkta med 2018 istället för 2019, något som måste ändras manuellt i systemen och hade missats.

– Vi beklagar verkligen det som hänt och det är den mänskliga faktorn som ligger bakom. Nu ska vi kolla om man kan ställa in så att årtalen ändras automatiskt framöver, säger Anne Rönnberg, verksamhetschef på skolkontoret i Skellefteå.

”Vill samla in de felaktiga betygen så fort som möjligt”

Nu måste skolan samla in alla felaktiga betyg innan de kan ge ut de nya.

– Det är jätteviktigt att få in de felaktiga betygen. Varje elev får bara ha ett enda slutbetyg eftersom det är en värdehandling, säger Anne Rönnberg.

Vårdnadshavare till de berörda kommer att få information och kuvert för att kunna skicka tillbaka betygen. Information har även skickats ut via skolans kommunikationssystem. Elever kan även komma till expeditionen på Sörböleskolan nästa vecka för att byta sitt betyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.