Arkivbild Foto: BENGT O NORDIN / TT

Efter missen – nu byts larmsystemet ut

Publicerad
Åsele kommun byter just nu ut larmsystemet för de äldre – en satsning som kostar 2,5 miljoner kronor. Anledningen är de brister som upptäcktes i början av året då ett larm inte gick fram till personalen.

Det var i början av år 2018 som en person på ett särskilt boende försökte larma personalen, men larmet gick inte fram. Händelsen anmäldes enligt Lex Sarah och utredningen visade på stora brister i kommunens larmsystem.

Åsele kommun har därför tvingats ta beslutet att byta ut och uppgradera hela systemet – en kostnad på 2,5 miljoner kronor.

– Det här blir ett lokalt system, där vi har servern i kommunen och reservaggregat, som gör att larmsystemet inte kan gå ner, säger Kjell-Erik Lindberg, som är förvaltningsekonom vid Åsele kommun.

Klart i november

Totalt handlar det om drygt 120 äldre som får nya larm, äldre som både bor på särskilt boende och som bor hemma och har hemtjänst. I november ska bytet vara klart.

– Det nya systemet innebär att om ingen svarar på ett larm så går det vidare till nästa avdelning, säger Kjell-Erik Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer