Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, uppmanar allmänheten att följa rekommendationerna för att stoppa den ökade smittspridningen. Foto: SVT

Efter mörk coronavecka: ”Ser förklaringen i smittspårningen”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan i länet har ökat med oroande takt den senaste veckan. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark ser med oro på trenden som tycks bero på att folk tappat fokus på att följa rekommendationerna om att hålla avståndet till varandra.

Efter 21 nya fall av konstaterad coronasmitta i länet kan vi blicka tillbaks på en mörk vecka av snabb och konstant smittspridning. SVT har pratat med Stephan Stenmark, smittskyddsläkare hos Region Västerbotten.

Vad känner du när du ser tillbaks på veckan?

– Det är en oroande utveckling att det tar fart på det här sättet. Det vi märker i smittspårningen är att den mesta spridningen hade kunnat undvikas om folk följt de rekommendationer som finns. Folk är för tätt ihop. Det är idrottslag, arbetsplatser, restauranger med mera. Den gemensamma nämnaren är att folk är för tätt ihop. Man har trott att alla i sällskapet varit friska, men så har någon burit på smitta och då går det fort.

– Vi uppmanar folk att hålla distansen, jobba hemifrån, åk inte kollektivt om du inte måste och ordna inte sammankomster där ni inte kan hålla distansen hela tiden.

Är du förvånad över ökningen?

– Vi hade väntat oss att det skulle öka, men inte så här fort. Det räcker nu, vi vill inte ha den här smittspridningen. Det vi ser är att det mest är bland personer i åldrarna 20-40 år som smittan sprids. Och jag förstår att man kan tappa fokus, tänka att det går bra nu. Jag förstår också att det finns en drivkraft att återgå till det normala. Men detta är inte ett normalt läge, detta är en pandemi.

Det har varit en mörk vecka och fredagen var en dag med över 20 konstaterade nya fall. Vad skulle du säga till personer som har helgplaner som innefattar uteliv eller andra sociala sammankomster?

– Jag säger att man kan delta. Men man måste följa rekommendationerna. Håll fysiskt avstånd för någon du träffar kan vara smittsam.

Funderar ni på nya åtgärder för att bromsa den negativa trenden?

– En sak som diskuteras nu är att anhöriga till smittade personer kan komma att sättas i karantän även om de inte uppvisar symptom. Det är dock inget specifikt för Västerbotten. Men även om det skulle införas så är det inte det som skulle bromsa smittspridningen. Det som vänder smittspridningen är att folk följer rekommendationerna och håller avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer