Olyckan inträffade på E12 mellan Storuman och Tärnaby. Foto: Polisens förundersökning

Efter dödsolyckan på E12 – lastbilschaufför åtalas för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten kolliderade en lastbil och en bil på E12 mellan Storuman och Tärnaby. En man avled efter olyckan. Nu åtalas lastbilschauffören för vållande till annans död vid Lycksele tingsrätt.

Den 25 oktober 2021 skedde en trafikolycka mellan en lastbil och personbil på E12, vid Slussfors i Storumans kommun.

Lastbilens släp kom över på den andra körbanan och kolliderade med personbilen. Mannen och kvinnan som färdades i personbilen fördes med ambulans till sjukhus.

Mannen avled ungefär en månad efter olyckan. Nu åtalas lastbilschauffören skäligen misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada vid Lycksele tingsrätt.

Chauffören nekar till brott

Åklagaren menar att lastbilschauffören inte anpassat hastigheten och kört för fort i en kurva så att lastbilens släp åkt över på mötande körbana.

Väglaget på platsen har beskrivits som mycket besvärligt med halka och snömodd. Den åtalade lastbilschauffören nekar till brott.

– Jag körde inte fort. Jag visste att det var dåligt väglag så jag körde max ca 60 km/h, har han sagt i polisförhör.

Rättegången startar vid Lycksele tingsrätt nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.