”Jag hade god lust att stanna och låta honom vinna” – hör segrande Magnus Näslund Foto: Leif Henningsson, SVT

Efter fyra mil på skidor – föll med 100 meter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt när den 44 kilometer klassiska skidtävlingen Malmfältsloppet i Malå skulle avgöras på lördagen.

– De var tre som följdes åt nästan hela vägen, men så föll ledaren bara 100 meter före mål, säger SVT:s utsända Leif Henningsson.

Det blev Magnus Näslund, tävlandes för IFK Strömsund, som knep segern i 2020 års upplaga av Malmfältsloppet.

– Jag vet inte hur men Hannes (Boström) råkade ramla precis före sista kurvan, säger den lycklige segraren Magnus Näslund som kunde spurta in på tiden 1:51:37 – sju sekunder före Boström som slutade på en snöplig andraplats.

Tobias Thomson från Umeåklubben TTGU IF slutade trea, 18 sekunder bakom segraren.

Flyttad tidpunkt för loppet från i fjol

I år hölls tävlingen, som är seedningsgrundande för Vasaloppet, för första gången i januari. Normalt kan det vara närmare 30 minusgrader den här tiden på året i regionen, men i år blev det en fullträff med några enstaka minusgrader.

– Vi har legat sist i listan av långlopp i länet och dessutom helgen före Vasaloppet och bedömde att vi tappat mycket åkare på det. Så vi chansade på att lägga oss först i stället, säger tävlingsledare Örjan Roslundh, Malå IF skidor.

I torsdags var drygt 140 personer föranmälda till loppet. När starten gick under lördagen hade siffran växt till totalt 222 startande – ett rekordår.

– Idag funkade det. I samband med att kusten har lite snö och så... då kommer åkarna, säger Roslundh.

Vinnare i damklassen blev Nina Lintzén, OK Renen, på tiden 2:13:08, över sex minuter före tvåan Åse Borgeryd, XC Pite. Trea blev Petra Ödman från Vilhelmina IK.

Malmfältsloppet

Malmfältsloppet är en årligt återkommande skidtävling i Malå i Västerbottens län – ett långlopp på 44 kilometer i klassisk stil.

  •  Malmfältsloppet hölls första gången 19 februari 1956. 
  •  Första segrare blev Edgar Swahn
  •  Det finns sträckor på 22 & 13km för tävling och motion.
  • Loppet är seedningsgrundande för Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.